Alates 25. maist 2018 hakkas Euroopa Liidus kehtima otsekohalduv isikuandmete kaitse üldmäärus 2016/679, mis tõi kaasa muudatusi e-poodide andmetöötluses ja privaatsustingimustes.

E-kaubanduse Liit ja advokaadibüroo Hedman Partners töötasid e-poodidele välja universaalsed isikuandmete töötlemise tingimused, mis on kõigile tasuta kasutamiseks. Tingimused on kooskõlastatud Andmekaitse Inspektsiooniga ning saadaval eesti, vene ja inglise keeles. 

“Liidu missiooniks on aidata kaasa e-kaubanduse arengule ja ausale konkurentsile Eestis. Varasemalt oleme koostöös advokaadibürooga Hedman Partners välja töötanud näidismüügitingimused kolmes keeles, mis on e-poodide seas leidnud hea vastuvõtu ja laialdaselt kasutusel. Isikuandmete töötlemise tingimused on kohustuslikud igas e-poes ja liidu panus aitab vähendada ettevõtete halduskoormust ning juriidilisi kulusid,” kommenteeris E-kaubanduse Liidu tegevjuht Signe Kõiv.

Tingimusi tuleb täiendada vastavalt ettevõtte profiilile ja tegevusele (NB! pööra tähelepanu punases kaldkirjas tekstidele). Samuti peab e-pood kontrollima, et tingimustes kirjeldatu vastaks e-poe tavapärastele äriprotsessidele ja kasutama vaid sellist tekstilist osa, kus kattuvus esineb.
 
Soovitame tingimused e-poodi lisada näiteks jalusesse iseseisvale sisulehele (Privaatsussätted, Isikuandmete töötlemine vms), sest isikuandmete töötlemine kliendiga sõlmitud lepingu täitmise eesmärgil ei vaja eraldi nõusoleku küsimist ja on informatiivse loomuga. Juhul, kui ettevõte töötleb isikuandmeid suuremas ulatuses, kui seda nõuab müügilepingu täitmine (nt turunduslik profileerimine), on eraldi nõusoleku küsimine vajalik.
 
Täiendavalt valmistab E-kaubanduse Liit koostöös advokaadibürooga Hedman Partners ja digiturundusagentuuriga Holini ette eraldi tingimused küpsiste kasutamise kohta kodulehel. Küpsiste kasutamise tingimused on tasuta kasutamiseks vaid E-kaubanduse Liidu liikmetele. Loe liitumise kohta lähemalt: SIIT. Detailsemad juhendid ja näidismüügitingimused e-kauplejatele on saadaval: SIIN.

Signe Kõiv
Tegevjuht
Eesti E-kaubanduse Liit
+372 5023 456
signe@e-kaubanduseliit.ee
e-kaubanduseliit.ee